Si po ndikojnë hakerat në zgjedhjet presidenciale të Shteteve të Bashkuara

Publikuar më: 15-09-2016

dnc-hacker-guccifer-2-0-appears-london-cybersecurity-event-releasing-more-documents-democratsNë garën për President të Shteteve të Bashkuara të Amerikës këtë vit, hakerat kanë rolin e tyre për të luajtur.

Të Martën, email-e të vjedhura nga ish-sekretari i Shtetit Kolin Pouell zunë titujt kryesorë të lajmeve pasi një faqe misterioze me shumë mundësi e lidhur me spiunazhin kibernetik Rus ia dorëzoi ato shtypit. Që atëherë, media ka ofruar informacione të shumta të zbuluara në postën elektronike. Powell e quante Klinton “lakmitare” dhe rivalin e saj Donald Trump një “turp kombëtar.”

Incidenti i ka shqetësuar ekspertët e sigurisë për manipulimin medias në SHBA nga hakerat duke influencuar zgjedhjet e këtij viti.

E-mail-et e vjedhura nga Pouell janë vetëm zbulimi i fundit politik që dyshohet se vjen nga hakerat të sponsorizuar nga Rusia. Në Qershor, Komiteti Kombëtar Demokratik fajësoi qeverinë e këtij vendi për orkestrimin e një thyerje të dhënash që vodhi skedarë tënjë rëndësie të lartë.

Këto skedarë më vonë kërcënuan të dëmtojnë fushatën presidenciale të Hillari Klinton kur një haktivist i njohur is Guccifer 2.0 i zbuloi ato. Edhe pse Guccifer 2.0 deklaron se është nga Romania, disa ekspertë sigurie dyshojnë se ai është pjesë e spiunazhit kibernetik Rus.

Publikimi të Martën i e-mail-ve të vjedhur nga Pouell mund të ketë lidhje me hakimin e DNC. Një faqe e quajtur DCLeaks ka dërguar informacionin tek disa anëtarë të zgjedhur të shtypit.

DCLeaks deklaron të jetë puna e “haktivistëve amerikan.” Por ThreatConnect ka gjetur prova që lidhin DCLeaks me një ekip elite Rus të spiunazhit kibernetik të quajtur Fancy Bears, i njëjti grup që dyshohet të ketë vjedhur skedarët nga DNC. Rusia ka mohuar përfshirjen e saj në cilëndo nga këto hakime.

Kushdo që po i mbështet ato, publikimet e informacioneve sekrete po ulin besueshmërinë në partitë politike të SHBA-s dhe të kandidatëve presidencial. Dhe ndërkohë që media kërcen në çdo lajm zgjedhor që mund të gjejë, hakerat munden të manipulojnë mbulimin.

“Njerëzit duhet të thonë ‘Nga po vjen i gjithë ky informacion?’ dhe jo vetëm të përqendrohen tek informacioni,” su shpreh CIO i Threat Connect Riç Barger. “Nëse hakerat kanë 100 dokumente, ato mund të zgjedhin vetëm 25 prej tyre për ti publikuar, sepse të tjerat nuk i përshtaten tregimit të tyre.”

Rrjedhjet e rëndësishme nuk kanë qenë vetëm për partitë politike të SHBA-s. Të Martën, Agjencia Botërore Anti-Doping fajësoi Fancy Bears për vjedhjen e skedarëve mjekësor të atletëve olimpik të SHBA-s.

Skedarët e rrjedhur mund të duken legjitim, por ekspertët e sigurisë paralajmërojnë se hakerat mund ti mashtrojnë mediat me dokumente të rrjedhura që mund të jetë false.

Nuk është ende e qartë nëse SHBA do ti përgjigjet këtyre sulmeve. Agjencia e Inteligjencës të SHBA-s është e bindur se pas hakimit të DNC fshihet Rusia, por deri më tani presidenti Obama zgjodhi të mos drejtojë gishtin askujt zyrtarisht. (PCWorld Albanian)

Si po ndikojnë hakerat në zgjedhjet presidenciale të Shteteve të Bashkuara
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)