Google gati të sfidojë Apple me atë që mund të jetë telefoni i parë i gjigandit të motorit të kërkimit

Publikuar më: 27-06-2016

Nexus_6P_Hands_On_3457830a-medium_trans++qVzuuqpFlyLIwiB6NTmJwfSVWeZ_vEN7c6bHu2jJnT8Google po përgatitet të trondisë tregun e telefonëve inteligjent me një paisje të saj, një lëvizje e cila do ta vendoste gjigandin e motorit të kërkim përballë iPhone. Kompania është në diskutime me operatorët mobil në prag të prezantimit të telefonit të parë me markën e Google, raportoi prestigjozja britanike Telegraph.

Aktualisht Google zhvillon sistemin operativ Android i cili fuqizon 1 në 5 telefonë të shitur në të gjithë botën ndërsa vetë kompania ka ndërtuar telefonët e saj në bashkëpunim me prodhues të shquar si LG dhe Huawei në të kaluarën. Ndryshe nga Apple, telefonët e Google ndërtoheshin, dizenjoheshin dhe prodhoheshin nga prodhuesit e tjerë ndërsa kompani përqendrohet vetëm tek softueri.

Telefoni i ri i cili do të debutojë nga fundi i vitit do ti garatojë Google më shumë kontroll jo vetëm në softuer po tashmë edhe në harduer dhe dizajnin e tij. Pavarësisht se Android-i është sistemi operativ i pjesës më të madhe të telefonëve të shitur sot globalisht, Apple akoma dominon sektorin e telefonëve luksoz me parametra të lartë.

Dy vitet e fundit Google është ballafaquar me probleme të shumta që nga përditësimet e ngadalta të versioneve madhore Android gjer tek kundërshtitë e prodhuesve për të përfshirë shërbimet e Google në telefonët e tyre.

58419339-google-android-xlarge_trans++z-WJk4-Hom44bTGgt7BoCnnTe5naV0fkHHvjKQZ9xOw

Një telefon me markën e Google do ti garantonte kompanisë një jetëgjatësi të shërbimeve të saj nëse prodhuesit ja dalin të refuzojnë edhe ligjërisht implementimin e aplikacioneve të gjigandit të motorit të kërkimit.

Ben Wood, analist i CCS Insight lidhur me çështjen në fjalë u shpreh: “Ata i tremben së shumti fragmentimit të Android-it dhe e ndjejnë nevojën e një platforme më të kontrolluar. Besoj se Google po përpiqet të imponojë një kontroll të ngjashëm me atë të Apple.”

Google shquhet për shërbimet e saj të suksesshme të internetit dhe kohët e fundit ka kryer disa lëvizje të cilat forcuan lidhjen mes kompanisë dhe harduerit siç është rasti i Pixel C dhr Chromebook Pixel. Rick Osterloh, ish president i Motorola, tani është në krye të divizionit të harduerit, një shpjegim i qartë i ambicjeve në rritje të Google.

Kjo lëvizje sillte një dimension të ri diskutimesh dhe debatesh lidhur me pretendimet e Bashkimit Europian se Google ka abuzuar me dominimin e Android-it. Në muajin Prill, Komisioni Europian formalisht akuzoi kompaninë për forcim të pozitave monopolistike duke shfrytëzuar suksesin e Android-it, Google Play dhe shfletuesit Chrome. Komisioni ka pushtetin për ti shkaktuar Google një dëm financiar prej 7.5 miliard dollarësh. (PCWorld Albanian)

Google gati të sfidojë Apple me atë që mund të jetë telefoni i parë i gjigandit të motorit të kërkimit
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)